UZLET I RENESANSA PRAVOSLAVNIH HRVATA – BROJ IM SE UDVOSTRUČIO!

Srbijanski mediji i Savo Štrbac opet imaju pogodovani pristup rezultatima popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj. Uvijek znaju njegove rezultate prije javne objave. Kad smo neformalno priupitali u DSZ kako je to moguće, rečeno nam je da je to nije moguće napraviti na zakoniti način. Znače, podatci na neki način cure, a možda ih netko i preprodaje. Svi ih dobiju prije zakonitog adresata, hrvatske javnosti, čime bi se trebale pozabaviti neke uspavane hrvatske inštitucije.

U članku pod naslovom „Srpsko ime brišu…“ srbijanskog portala pod nazivom novosti.rs objavljenog 14. studenoga 2022. na poveznici: https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1172507/srpsko-ime-brisu-receptu-pavelica-zasto-popisu-kod-suseda-30-000-pravoslavaca-izjasnilo-kao-hrvati navodi se da se na popisu iz 2021. „…30.000 Hrvata izjasnilo da pripada pravoslavnoj vjeroispovesti, što je drastično više u odnosu na 2011. kada ih je bilo 16.647.“  Nemamo razloga u to sumnjati, znajući da su i druge popisne podatke povezane s manjincima znali prije njihove javne objave.

I opet niti riječ o nekoj brizi o pravoslavnim vjernicima. Nikako da bilo tko navede koliko je članova SPC u Hrvatskoj o kojoj su se mogli ljudi izjašnjavati unatoč tome što nije upisana u Evidenciju vjerskih zajednica, tj nije registrirana u RH. Vrijedi napomenuti da smo još prije Popisa 2021. upozoravali na ove i još neke nepravilnosti kao što je to da se Hrvati ne mogu izjašnjavati pripadnicima Hrvatske pravoslavne crkve.

Iz dosad objavljenih podataka, što službeno što na neki drugi način vidljivo je da pada broj stanovnika i na ovaj način padaju svi ostali brojevi pa i broj vjernika kao i broj članova vjerskih zajednica. Neke vjerske zajednice iz Registra više uopće nemaju ni jednog pripadnika. Jedini broj, koji je u porastu je broj Hrvata pravoslavaca i to na način da se je skoro udvostručio. Svima je jasno da je to rezultat mukotrpnog rada Hrvatske pravoslavne crkve, Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra i brojnih domoljubnih Hrvata na polju ispravnih spoznaja o hrvatskoj povijesti ali i u svojoj brizi o pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj za koje po naslijeđenoj srpsko – jugoslavenskoj tradiciji nikoga nije briga pa ih zato nitko i ne spominje.

Kroz cijeli članak dalje navode uobičajene srbijanske gluposti. Autor članka uopće nije istražio temu niti obrazložio svoje interpretacije nego samo pamfletski navodi nepovezane i pogrješne podatke, onako kako to već stoji u programima raznih Načertanija, Memoranduma i Srpskih svjetova.

Na samom kraju članka navode ono što ih zapravo zabrinjava i pogađa u srdce – izgledno preispitivanje i gubitak nezakonito stečenih imovinskih prava.

Hrvatska pravoslavna crkva opet poziva sve hrvatske pravoslavce i prijatelje pravoslavlja na redovite liturgije koje se održavaju svake subote s početkom u 17,00 h i svake nedjelje s početkom u 10,00 h na adresi Domjanićeva 5 u Zagrebu, u blizini Kvaternikovog trga.

“Pati li tko među vama? Neka moli! Mnogo može žarka molitva pravednikova.“ (Jak. 5 : 13,17)

3 misli o “UZLET I RENESANSA PRAVOSLAVNIH HRVATA – BROJ IM SE UDVOSTRUČIO!

  1. Drago mi je da ponovno Hrvati pravoslavne vjere imaju prostor iskazivati svoju vjeru u RH.
    Predugo su čekali da bi se mogli osjećati dovoljno slobodno, i to kao i ostali pripadnici različiti vjeroispovjesti iskazivati svoju vjeru.

    Sviđa mi se

  2. Hrvatska Pravoslavna Crkva je hrvatski nacionalni i vjerski kršćanski interes par excellanse. S njome pravoslavlje vraćamo krscanstvu i njegovim izvorima koji su vezani uz kršćanski Istok odstranjujući razoran utjecaj “svetosavlja” obojanoga raznoraznim “kosovskim mitskim bojevima” koje je dugo vremena trgovalo umove i međusobne odnose hrvatskih ljudi. S Hrvatskom Pravoslavnom Crkvom u njezinoj ukupnosti dakle, klera i laikata (puka Božjega) vraćamo pravoslavlje u Hrvata u krilo kršćanstva ponikla na njegovom Istoku te u okvire hrvatskoga nacionalnog i svekolikog biva.
    Bilo bi jako dobro i poželjno da nam i susjedna Vojvodina također imade svoju Pravoslavnu Crkvu što bezodvlačno povlači i samostalnost Vojvodine i blagotvorno zatopljavanje odnosa Hrvatske sa istočnim susjedstvom.

    Sviđa mi se

Komentiraj