JAVNA ISPRIKA JURJA KOLARIĆA HRVATSKOM ARHIEPISKOPU ALEKSANDRU

„Ako istinu govorim, zašto mi ne vjerujete? Tko je od Boga, riječi Božje sluša; vi zato ne slušate jer niste od Boga.“(Iv. 8 : 46,47)

Dne 4. svibnja 2024.  dogodilo se je ono „što oko nije vidjelo, i uho nije čulo i čovjeku ne pade na pamet” (1Kor. 2:9), kad je dr. sc. Juraj Kolarić, koji sam o sebi kaže da je „najveći hrvatski poznavatelj ekumenizma, a posebice pravoslavlja”, koji je ujedno i katolički svećenik, objavio knjigu „Hrvatska pravoslavna crkva“, u izdanju Tkanica, Zagreb, 2024. u kojoj izravno prepisuje ili prepričava čak 23 poglavlja knjige Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra „Hrvatska pravoslavna crkva – bila je, jest i bit će“, vlastita naklada, Zagreb, 2017., ISBN 978-953-59546-0-6 ali ne navodi tu knjigu kao izvor, niti Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra kao autora.

Dne 3. lipnja 2024. uz posredovanje odvjetnika Mate Knezovića dobili smo izjavu koju potpisuju: Juraj Kolarić, autor knjige, Marijan Majstorović, izdavač i urednik te recezenti Mijo Ivurek i Mate Kovačević.

Korektno u dogovorenom roku su oni isplatili 5.000 Eura odštete Hrvatskom arhiepiskopu Aleksandru za  povrjede autorskih moralnih i materijalnih prava i odvjetnički honorar Mati Knezoviću. Povučena su iz prodaje sva 32 primjerka Kolarićeve knjige koje su dostavili odvjetničkom uredu. Preostaje samo još da sljedeći tjedan povuku obvezne primjerke knjige iz NSK.

S time smo mi, Hrvatski arhiepiskop Aleksandar smatrali da smo dobili zadovoljštinu i jer ne želimo ulaziti u sukobe s bilo kim, razmišljali smo da čak potpisanu izjavu ne objavimo javno.

Naivno sam mislio da veće sramoćenje od ovoga ne može biti, ali Marijan Majstorović (urednik i izdavač Kolarićeve knjige) je dokazao da može.

Nažalost, iz nama nerazumljivih razloga, Majstorović je 13. lipnja 2024. u Hrvatskom tjedniku br. 1029 na str. 12 i 13 objavio pismo čitatelja pod naslovom: „Optuživati mons. Kolarića da je plagirao knjigu je neumjesno i neutemeljeno”, koje vrvi neistinitim prikazima događaja, poluistinama i klevetama prema Hrvatskom arhiepiskopu Aleksandru.

Opravdavati Kolarića da nije plagirao knjigu Hrvatskog arhiepiskopa Aleksandra nakon što smo mi objavili preslik sadržaja dvije knjige na službenoj stranici HPC VELIKO “OTKRIĆE” JURJA KOLARIĆA | Hrvatska pravoslavna crkva (wordpress.com) i nakon što je Kolarić (uz njega i Majstorović) potpisao izjavu, apsolutno je nerazumljivo jer ispada da namjerno traži da protiv njega poduzmemo odgovarajuće mjere.

EVO PRESLIKE POTPISANE IZJAVE:

U svom pismu HT Marijan Majstorović najavljuje novo izdanje Kolarićeve knjige u kojoj će moja knjiga biti po zakonu navedena kao izvor (s time izravno priznaje da ova prva nije po zakonu).

Mi, Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar javno objavljujemo da ne dozvoljavamo Jurju Kolariću objavljivati u svojim napisima bilo koji moji tekst – objavljen na službenoj stranici HPC, objavljen bilo gdje drugdje na internetu ili bilo iz koje od mojih 10 knjiga.

1 misao o “JAVNA ISPRIKA JURJA KOLARIĆA HRVATSKOM ARHIEPISKOPU ALEKSANDRU

Komentiraj