BOŽIĆNA POSLANICA 2022.

„Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.” (Lk. 2 : 10-11)

Ljubljeni u Gospodinu djeco naše svete Crkve,

danas je dan radosti! Na onu neizrecivu radost o kojoj je anđeo Gospodnji svojedobno propovijedao betlehemskim pastirima, a kroz njih cijelom čovječanstvu: “Spasitelj nam se rađa, koji je Krist Gospodin” (Lk. 2 : 17). Riječi božanskog evanđelista odjekuju do kraja svijeta: „Bog je toliko ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina, da onaj tko vjeruje u Njega ne propadne, nego ima život vječni” (Ivan 3 : 16).

Na slavni dan Kristovog rođenja dogodio se događaj koji su stoljećima očekivali potomci starog Adama, kojima je sam Bog obećao da će ih izbaviti od moći zla i smrti. I tu je Bog, koji je “vjerni Bog” (Ponovljeni zakon 7 : 9) i u kojem “nijedna riječ ne će ostati nemoćna” (Luka 1 : 37), “za nas ljude i za naše spasenje sišao je s neba, i utjelovljen je od Duha Svetoga i Djevice Marije, i postao čovjekom” (Vjerovanje).

Kristovo Rođenje je ulazak vječnosti u vrijeme, života u područje smrti. Ono donosi obnovu i spasenje cjelovitom stvorenju i osobno svakome od nas. To je suvereno očitovanje Božje ljubavi prema svijetu i čovjeku, nepogrješiva nada za beznadne i vjera za razočarane. Krist dolazi k nama, ulazi u život vlastitog stvorenja i u punini ljudske prirode, otkupljuje sve od moći tame i očaja, i pokazuje nam put prema životu. Više se nemamo čega bojati, jer “Bog je s nama” (Izaija 8 : 10), zato danas Crkva u svojoj radosti pjeva: “Tvoje rođenje Kriste, Bože naš, osvijetlio je svijet svjetlom znanja” (Tropar gl. 4).

Braćo i sestre,

Krist se rodio kako bismo mi mogli živjeti, kako bismo imali “život u izobilju” (Ivan 10 : 10). Zato recimo danas s mnoštvom anđela u našim umovima i srcima: “Slava Bogu na visini, na zemlji mir, ljudima dobra volja!” (Luka 2:14).

U našoj radosti postoji nešto tužno, ali i nešto stvarno i opravdano. Žalosno je što još nismo uspjeli dostići u životu naše Crkve i društvu ono, što je bitna postaja na putu naših obveza – upis u Evidenciju vjerskih zajednica. Stvarno i opravdano je to da se prema neslužbenim podatcima Popisa stanovništva 2021. broj naših vjernika udvostručio, da smo mi jedina pravoslavna crkva koja održava redovite liturgije u Zagrebu te da Hrvatska pravoslavna crkva postaje čimbenik koji se ne može zaobići. Sve to pokazuje da smo na pravom putu, što će na kraju prihvatiti i državna vlast u Hrvatskoj te nas registrirati. Nadamo se da će se to dogoditi u novoj 2023., kako bismo mogli uzdignuti obnovljenu Hrvatsku praoslavnu crkvu u njenom punom sjaju u Božjem imenu i na dobrobit blagovjernog hrvatskog naroda.

Ispunimo svoja srca radošću i naše dane vrlinom, tako da na kraju naših zemaljskih dana možemo s apostolom reći: „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.”(2. Tim. 4 . 7). Imamo kao zvijezdu vodilju na našem zemaljskom putu danas rođenog Boga-Čovjeka i nalikujmo Njegovoj bezgraničnoj ljubavi, božanskoj poniznosti i vjernosti te poslušnosti Božjoj svetoj volji, kako bismo zaslužili krunu otkupljenja! 

Hristos se rodi!

Blagodat i mir rođenog Bogomladenca i radost Svetoga Duha neka budu sa svima vama,

         Hrvatski arhiepiskop Aleksandar

2 misli o “BOŽIĆNA POSLANICA 2022.

 1. Hristos se rodi!
  „Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.”
  (Lk. 2; 10-11)
  Ja želim Vami, Hrvatski Metropolit i Zagrebački Arhiepiskop †Aleksandar, Protojerej Mario Najdenov i sve pravoslavni hrvatski vjernici
  Sretan i blagoslovljeni Božić.

  Hristos se rodi!

  Sviđa mi se

 2. Sretan Bozic i Blagdani svima vjernicima koji slave Bozic25-12, Dakle nasima Hrvatskim Pravoslavcima naj vise da izdrze nepravdu koja ih zadnje stoljece gusi i osporava im na pravo da se prikazu kao HPC ,, Istina mora doci na vidjelo Hvala vam za cestitku nasoj HPC,

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s