Poziv HKRV na obilježavanje godišnjice smrti feldmaršala Boroevića

Povodom godišnjice smrti hrvatskog feldmaršala Svetozara Boroevića, održat će se prigodna komemoracija ove subote 28. lipnja na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Vojskovođa Svetozar barun Boroević od Bojne prvi je Hrvat koji je dosegnuo čast i čin feldmaršala tijekom Velikog rata 1914. – 1918. Smatran jednim od najboljih stratega u hrvatskoj povijesti čije zasluge na vojnom polju u Galiciji i na Soči su ušle u svjetsku vojnu povijest, a njegova sposobnost jest smanjila talijanske posrtaje i prodor na hrvatske i slovenske zemlje zahvaljujući kojima većina naše obale je sačuvana od talijanskog uzimanja. Unatoč svojim velikim zaslugama zbog svoje vjernosti kruni i domovini, zbog svoje pravoslavne vjere i hrvatskog roda smatran je nepoželjan u novom jugoslavenskom poretku. U emigraciji u Austriji sudjeluje u stvaranju hrvatskog političkog kruga, surađujući s Hrvatskim komitetom. Zbog teška financijskog stanja, gubitka imovine i prava na državljanstvo, zbog teškog obiteljskog gubitka sina jedinca umro je krajnje razočaran i u teškim uvjetima u Klagenfurtu, 23. svibnja 1920. Pokopan je u civilnom obredu u Klagenfurtu, a u znak časti i poštovanja blaženi kralj Karlo IV. je iz izgnanstva skupio svotu za podizanje njegove grobnice u Beču gdje je prenesen i dostojno uz časti pokopan 21. listopada 1920.

KOMEMORACIJA

U čast i slavu velikog hrvatskog i habsburškog feldmaršala održat će se komemoracija ove subote 28. lipnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u 11,00 sati, kraj spomenika i grobnice palim Hrvatima u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918. Uvodni govor održati će tajnik HKRV-a Borna Kuri, dok molitvu (parastos) za Boroevića te sve hrvatske vojnike pravoslavne vjere koji su pali u Velikom ratu služiti će hrvatski arhiepiskop Aleskandar u ime Hrvatske pravoslavne zajednice (HPC). Potom slijede prigodni govori o životu i značaju feldmaršala Boroevića, te polaganje cvijeća i svijeća na spomenik.

Ovim putem pozivamo sve voljne da odaju počast velikom feldmaršalu i sudjeluju u komemoraciji, sudionike pozivamo da ponesu cvijeće i svijeće

Hrvatsko kraljevsko vijeće

preuzeto s: https://kraljevsko-vijece.wixsite.com/hkrv/post/poziv-boroevic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s