Na inicijativu arhiepiskopa Aleksandra, hrvatski pravoslavni branitelj Đuro Plavljanić ponovo ima dom

Nadnevka 12. siječnja 2021. objavili smo članak o Hrvatu, pravoslavcu, hrvatskom branitelju Đuri, čiji dom je prošle godine uništio razorni potres (https://hrvatskapravoslavnacrkva.wordpress.com/2021/01/12/duro-plavljanic-jedan-od-12-000-hrvatskih-branitelja-pravoslavaca/).

Inicijativa Hrvatskog arhiepiskopa Aleksdandra za pomoć Đuri i njegovoj obitelji naišla je na veliki odaziv, pa obitelj Plavljanić ponovo ima dom i to ne samo od građevinskog materijala, nego i od Božijeg blagoslova.

Ovdje prenosimo članak objavljen na webu Sisačke biskupije:

Blagoslov kuće hrvatskog branitelja Đure Plavljanića

Nakon što je Đuro Plavljanić, hrvatski branitelj pravoslavne vjere, u razornom potresu krajem prošle godine ostao bez kuće i proveo šest mjeseci u stambenom modulu, u četvrtak 17. lipnja 2021. u Plavljanićima, zaseoku sela Jošavica kod Petrinje, blagoslovljena mu je nova obiteljska kuća.

Kuću su blagoslovili arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar i sisački biskup Vlado Košić, a njezinu izgradnju financirali su Hrvati iz Australije zajedno s humanitarno-karitativnom udrugom franjevaca Bosne Srebrene „Kruh svetog Ante“ i brojnim drugim donatorima. Kuću je gradila tvrtka „Dom invest“ iz Žepča u Bosni i Hercegovini uz koordinaciju pukovnika u miru Ivice Pandže – Orkana iz Siska te posredovanje Gorana Macure, hrvatskog branitelja pravoslavne vjere iz Šibenika.

Blagoslovu je nazočio i voditelj Kruha svetog Ante u Hrvatskoj fra Stipe Karajica, župnik iz Hrvatskog Čuntića Fra Petar Žagar, župnik iz Hrastovice fra Dragan Grizelj te brojni branitelji pristigli iz Vinkovaca, Pleternice, Karlovca, Siska, Petrinje i Šibenika.

Tom prigodom Đuro Plavljanić i njegova supruga Štefica, koji žive u mjestu s pretežito pravoslavnim stanovništvom, zahvalili su donatorima i svima onima koji su bili uključeni u ovu humanitarnu akciju koja im je omogućila dom. Izrazivši i veliku radost zbog svega Đuro je poručio kako će za donatore, Hrvate iz Australije, uplatiti misu, da ih Bog blagoslovi i čuva.

Obrativši se okupljenima biskup Košić je rekao kako je ovo povijesni događaj, ne toliko materijalne, koliko duhovne vrijednosti, jer se u ovoj kući ostvarilo jedinstvo našeg naroda i ljudi koji vole svoju domovinu, bez obzira na vjeroispovijest. Čestitavši svima uključenima u ovaj hvalevrijedan poduhvat biskup je domaćinu predao i dar Biskupije te obećao kako će u daljnjem opremanju kuće sudjelovati i Sisačka biskupija.

članak preuzet s:

https://www.biskupija-sisak.hr/index.php/arhiv/6328-blagoslov-kue-hrvatskog-branitelja-ure-plavljania

Jedna misao o “Na inicijativu arhiepiskopa Aleksandra, hrvatski pravoslavni branitelj Đuro Plavljanić ponovo ima dom

  1. Puno hvala za pomoć obitelji Đuro i Štefica Plavljanić! Ovo je dokaz da su svi Pravoslavci i Katolici pred Presvetom Trojstvu braće i sestre bez obzira na pripadnost prema vjere!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s