Povodom saborskog izlaganja zastupnice SDSS-a

Povodom saborskog izlaganja zastupnice SDSS-a Jeckove od 16. svibnja 2021. u  kojem ona traži otvaranje srbijanske redakcije na HRT-u:

Ustav u članku 15. kaže da su manjine ravnopravne, što nije slučaj u praksi. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, niži akt od Ustava, derogira Ustav i razlikuje manjine s manje od 1,5 % udjela u stanovništvu i one s više od 1,5 % udjela koje pogoduje s više zajamčenih zastupnika od drugih.

Osnivanje nekakve redakcije na HRT-u dovelo bi do daljnjeg jačanja ionako već velike diskriminacije između manjina prouzročene navedenim Ustavnim zakonom.

Moramo napomenuti da u Ustavu poimenice navedene 22 manjine nisu kraj, jer Ustav kaže „…i drugih…“ i tako otvara prostor za nove manjine koje će se moguće pojaviti u budućnosti: Arapi, Iranci, Afgani, Hazari, Paštuni… i sav taj neograničeni broj manjina tražit će redakcije po HRT-u. Zato taj suludi pokušaj treba biti sasječen u korijenu.

Prema podatcima DZS materinski jezik hrvatskih Srba je HRVATSKI jezik, i to kod 75 % manjinskog stanovništva, iz čega logično slijedi da se hrvatski Srbi na popisima stanovništva redovno i plebiscitarno izjašnjavaju za hrvatski jezik kao svoj jezik. Čak i Teslin materinski jezik, prema njegovim školskim dokumentima, bio je hrvatski, iz čega proizlazi i materinski jezik njegovih pravoslavnih roditelja i ostalih predaka.

Današnji hrvatski Srbi nikad nisu govorili srbijanski, nego su kao doseljeni pravoslavni Hrvati iz npr. Turske Hrvatske, oduvijek govorili hrvatskim jezikom. Također, dio govornika staroslavenskog jezika prešao je izravno sa staroslavenskog jezika na hrvatski jezik. Nametanje srbijanskog jezika tim ljudima u medijima i institucijama bilo bi završni stadij njihovog posrbljivanja koji bi poslužio umjesto kvalitetnoj nacionalnoj integraciji, konačnom i dugotrajnom razbijanju jedinstva hrvatske nacije.

HRVATSKI ARHIEPISKOP †ALEKSANDAR

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s