Kroatisches (???) Programm @ Deutsche Welle

Kako nakon Jutarnjeg lista niti Deutsche Welle nema uredničke odgovornosti objaviti naš odgovor na njihov članak koji je pun neistina i srbijanskih interpretacija povijesti, odgovor ćemo objaviti mi ovdje.

***

Tko ne zna istinu, samo je neuk i blesav. Tko, međutim, istinu naziva lažju, taj je zločinac.

Bertold Brecht

Kroatisches Programm @ Deutsche Welle objavio je 20. siječnja 2017. na poveznici: http://www.dw.com/hr/hrvatska-pravoslavna-crkva-provokacija-bez-kr%C5%A1%C4%87anskih-temelja/a-37204003 članak pod naslovom: „Hrvatska pravoslavna crkva – provokacija bez kršćanskih temelja“.

To je još jedan u nizu članaka kakve objavljuju srbijanski portali u RH, Srbiji i svijetu koji su oštro suprotstavljeni prema autohtonim pravoslavcima u Hrvatskoj i njihovim manjinskim vjerskim slobodama. Smeta li kršćanstvo, pravoslavlje, hrvatski predznak toga ili to što su autohtoni hrvatski pravoslavci razvlašćena vjerska manjina čiju imovinu neštedimice raubaju strane sekte, možemo samo nagađati. Ali ne ćemo. Vjerojatno je sve navedeno u pitanju.

Molimo vas da objavite ovaj tekst u skladu s dobrim novinarskim običajima, kao opravdanu reakciju na neistine, poluistine i maštovite interpretacije povijestnih činjenica iznesenih u tom članku.

Kad se već spominje povijest hrvatskog pravoslavlja, nije loše pročitati i neke tekstove koji se time bave. O povijesti HPC puno toga može se saznati na poveznici: https://hrvatskapravoslavnacrkva.wordpress.com/2016/03/25/pravoslavlje-u-hrvatskoj/

Kroatisches Programm dobro piše da je HPC pod tim imenom osnovana prvi put 1942. Ali onda treba biti dosljedan i napisati istinu da je HPC prvi put osnovana puno ranije, od hrvatsko-ugarskog katoličkog kralja Leopolda pod imenom Karlovačka arhiepiskopija, koja je bila nadležna za pravoslavne Hrvate na teritoriju Hrvatskog kraljevstva i naknadno priznata od Carigradske patrijarhije. Pa zatim treba dodati činjenicu da SPC takvo ime prvi put stječe tek poslije Drugog velerata (1. kolovoza 1947.), nakon nasilnog uništenja HPC, kad su toj istoj SPC komunisti prvi put darovali svu njenu imovinu (drugi put su joj svu imovinu HPC komunisti darovali 2002., smiješnim školskim primjerom ništetnog ugovora). 1922. srbski kralj kupuje Tomos od tadašnjeg Carigradskog patrijarha Meletija IV (poznatog masona i tad u statusu oduzetog crkvenog dostojanstva) za 1,5 mil tadašnjih Franaka i tako ujedinjuje HPC (Karlovačku arhiepiskopiju), Crnogorsku PC i Srbsku crkvu (Beogradsku arhiepiskopiju, nadležnu za teritorij Smederevačkog sandžaka) u „Ujedinjenu autokefalnu SPC Kraljevstva SHS“. Tako se prvi put „ujedinjuje“ i imovina HPC sa imovinom stranih Crkvi. Razlog koji se za to navodi je stvaranje nove države (kasnijom promjenom imena države u „Jugoslavija“, nije mijenjano ime državne crkve u Jugoslavenska pravoslana crkva, što bi bilo logično, da se visoki kler bavio vjerom, a ne „srbistikom“). Zanimljivo je da danas, kad se ta država drugi put u krvi raspala na nekoliko što novih, što obnovljenih država (djelom i zbog djelovanja tzv. „SPC“), to (stvaranje novih država) više nije razlog za stavaranje novih (ili obnovu negdašnjih) crkvi.

Osnivanje Crkve koje spominje Kroatisches Programm samo je forma. U stvarnosti, radi se o obnovi tradicionalne, autohtone Crkve. Motiv obnove uopće nije upitan. On je pružanje Hrvatima pravoslavcima jedne točke okupljanja koja obuhvaća cjelokupni vjerski život, Sv. Pismo i Sv. Tajne.

Intelektualci koje je Kroatisches Programm konzultirao, spominju više čudnih termina. Npr., tzv. „kumulativnu krivnju“ klera HPC. Krivnja klera HPC bila je kumulativna samo na jedan način – prvo, pružali su vjerske usluge pravoslavcima (vjenčanja, krštenja, etc.) i obavljali liturgije i bogoslužja. Druga im je krivnja bila što su propovijedali mir i pozivali cjelokupno pučanstvo na mir u doba velerata. Velika je to kumulativna krivnja u doba rata. Sv. Patrijarh Germogen je jedini poglavar neke autokefalne crkve ubijen u doba (ili nakon) Drugog svjetskog rata. Uz njega su i cjelokupni kler HPC i puno vjernika osuđeni na temelju nepostojećeg zakonodavstva “zbog pokušaja razbijanje jedinstva srpskog naroda u Hrvarskoj”. Nakon takvog uništavanja HPC (nepoznato u svjetskoj povjesti) u Hrvatsku dolaze svećenici SPC – iste one Crkve, čiji su poglavari (i današnji njihovi svetci – Sv. Nikolaj Velimirović) slavili Hitlera kao novog Sv. Savu. HPC je “zlokobno udruženje” jer poziva na mir, a SPC je antifašistička jer slavi Hitlera i poziva na ubijanje židova u Nedićevoj Srbiji, prvoj i vjerojatno jedinoj na svijetu službeno proglašenoj judenfrei državi s najvećim genocidnim logorskim kompleksom i s najviše ljudskih žrtava u širem okružju (poznati beogradski logori, etc.).

Drugi problem tih intelektualaca je taj što se uopće ne razumiju u crkveno pravo. Pravoslavne crkve moraju biti teritorijalne organizacije (granice Crkve teku granicom države), a ne etničke, jer takvim pristupom Crkva bi ušla u etnofiletičku herezu. Prema tome, SPC kad djeluje u nekoj drugoj državi osim matične države Srbije, u statusu je hereze, a ne u statusu pravoslavne Crkve. Kupnja Tomosa, koji dodjeljuje autokefalnost nove crkve 1922. je veliki crkveni prekršaj nazvan Simonija (po Šimunu magu).

“Za onoga koji je zadobio položaj simonijom kazna je samo jedna – ekskomunikacija. To nam govori da je zadobijanje položaja simonijom bilo nezakonito i da se u stvari nije dogodilo, jer milost Božja ne može se zadobiti grijehom.”

Zanimljivo je da tzv. „Kroatisches Programm @ Deutsche Welle“ u potpunosti zastupa ideološkim maglama iskrivljena i ostrašćena stajališta nekanonske SPC i ostalih „srbista“ koji danas već otvoreno djeluju u RH, što postavlja pitanje radi li se uistinu o hrvatskoj redakciji ili se samo radi o već više puta viđenoj socijalnoj mimikriji, ovdje srbske redakcije @ DW, koja za otvoreno djelovanje pod svojim imenom još uvijek nema hrabrosti. Takvi slučajevi viđeni su već mnogo puta. Mi eto, hrabrimo Kroatisches Programm da se do kraja i u potpunosti otkrije hrvatskoj i svjetskoj javnosti, da se prestane prikrivati hrvatskim imenom.

†Aleksandar, arhiepiskop HPC

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s