Jurič završio u policiji zbog najave molitve na Cvjetnom trgu!

Marko Jurič Facebook)
Izvor slike: Facebook

‘U Hrvatskoj imate 16.700 stanovnika koji su se izjasnili kao Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti’, kaže Jurič.

Obred bi se trebao održati 6. siječnja u podne, no ne kako su organizatori zamislili u hodniku u trgovačkom centru ‘Centar cvjetni’ pa će okupljeni moliti na samom Cvjetnom trgu pored spomenika hrvatskom pravoslavcu Petru Preradoviću.

Bivši voditelj emisije Markov trg na Z1 televiziji, Marko Jurič, bio je u policiji na ispitivanju, a zbog najave održavanja javnog obreda ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanje’ na Cvjetnom trgu u Zagrebu, a koji organiziraju Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit.

‘Prvobitni plan je bio da molitvu organiziramo u trgovačkom centru Cvjetno. Nekoliko dana iza toga su nas iz HOTO grupe obavijestili da moraju otkazati gostoprimstvo. Policija je i njih kontaktirala i tražila detalje. Ja sam otišao u policiju da vidim o čemu se radi’, priča nam Marko Jurič, iz inicijative ‘Projekt Velebit’.

‘Na policiji smo shvatili, iz pitanja koju su nam postavljali, da postoji skandalozna obavještajna procjena da će to biti skup koji će generirati govor mržnje, vjersku i nacionalnu netrpeljivost te da će biti poziva na nasilje. Netko je tu obavještajnu analizu napravio. Mi smo skupina ljudi koja je samo htjela da Hrvatska pravoslavna crkva u središtu Zagreba, gdje je prije 72 godine legalno postojala, da na tom mjestu imamo malu prigodnu molitvu. I to na blagdan Bogojavljanja.’

Što su vas još ispitivali?

‘Imamo li mi ambicije okretati se prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i tako provocirati. Ne razumijem zbog čega bi molitva jedne kršćanske crkve mogla smetati drugoj kršćanskoj crkvi.’

Projekt Velebit i Hrvatska pravoslavna crkva će tako skup održati na javnoj površini, na samom Cvjetom trgu, odnosno Trgu Petra Preradovića.

‘Doći će nas 15ak, 20. Bit će to jedan miran i kratak skup. Naš cilj je da kažemo, evo prvi puta smo javno na ovom mjestu. Episkop Aleksandar će voditi molitvu. U Hrvatskoj imate inače 16.700 stanovnika koji su se izjasnili kao Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti. A nemaju se gdje moliti. Zato podupiremo Hrvatsku pravoslavnu crkvu i ovaj događaj.

izvor: http://direktno.hr/en/2014/direkt/72619/Juri%C4%8D-zavr%C5%A1io-u-policiji-zbog-najave-molitve-na-Cvjetnom-trgu!.htm

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s