Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom 1941.–1945.

Istina i monstruozne laži

Hrvatsko kulturno vijeće organiziralo je znanstveni skup u okviru obilježavanja Sveeuropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 20. stoljeća sukladno Rezoluciji Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina (Rezolucija 1481 iz 2006.), Rezoluciji Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizme od 2. travnja 2009. i Deklaraciji Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poredka u Hrvatskoj 1945.-1990., donesenoj 30. lipnja 2006. Znanstveni skup održan je u utorak, 23. kolovoza 2016. (na Dan sjećanja) te u četvrtak, 25. kolovoza 2016. i petak, 26. kolovoza 2016. na temu “Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom 1941.-1945.” Na događaju je sudjelovalo i Ministarstvo branitelja sa svojim izaslanikom (zamjenik ministra).

HKV – “Ovu temu smo odabrali u svrhu utvrđivanja istine o ratnim stradanjima ove najnemoćnije pa ujedno i najugroženije kategorije ratnih stradalnika, istine o brizi o stradalnicima onih koji su u njoj sudjelovali, a na poseban način slovenskih i hrvatskih časnih sestara milosrdnica i slovenskih svećenika lazarista koji su vodili brigu o župi Jastrebarskom i dječjem prihvatilištu.

Tijekom 74 godine o ovom dječjem prihvatilištu, njegovim korisnicima, djelatnicima i skrbnicima je izrečeno toliko neistina (najblaže rečeno) koje su zagušivale medijski prostor, a režimskom dogmom pravorijeka bile proglašavane jedinom i neupitnom ‘istinom’. Unatoč činjenici da je na tu temu već objavljeno više knjiga, znanstvenih radova i osobnih svjedočanstava, do sada nije održan ovakav znanstveni skup na kojem bi se ova tematika svestranije obradila i tiskala u zborniku koji namjeravamo izdati prije iduće 75. godišnjice. Vjerujemo da je ovaj projekt iznimno vrijedan za doprinos objektivnom izučavanju naše hrvatske ali i slovenske novije povijesti pa očekujemo pomoć i podporu u njegovoj realizaciji.”

http://www.hkv.hr/vijesti/najave/24691-poziv-na-medunarodni-znanstveni-skup-hkv-a-djecji-dom-za-ratnu-sirocad-u-jastrebarskom-1941-1945-istina-i-monstruozne-lazi-2.html

Koordinator projekta bio je član upravnog odbora HKV-a Ante Beljo.

Po njegovom pozivu sudjelovao je i Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar.

26. kolovoza 2016. u župnoj crkvi katolički biskupi i svećenici iz Hrvatske, Slovenije i BiH sudjelovali su u Sv. Misi pod vodstvom mons. Mile Bogovića. Na stotine domoljubnih Hrvata obišli su lokalitet i na groblju gdje je pokopana preminula siročad, molili smo za njihove duše uz molitve mons. Mile Bogovića i zatim uz trisagij, koji je održao Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar.

11

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s