HUDA JAMA – 11. lipnja 2016.

Bio je svibanj 1945. Drugi svjetski rat je završio, a agonija za civilne izbjeglice i poražene vojnike je tek započela. Agonija koja je hrvatskoj javnosti poznata pod imenom Križni put.
Umjesto humanitarne zaštite koju su trebali dobiti, od osvetnički nastrojenih jugoslavenskih partizana donešena je odluka kojom je potpisana smrtna presuda za stotine tisuća ratnih zarobljenika. Kada su se formirale nepregledne kolone ljudi, već se moglo naslutiti što ih čeka na putu – putu bez povratka. A jedan put je završio i u Hudoj Jami, malom mjestu u Sloveniji, nadomak Laškog. Na samom rubu mjesta, u obližnjoj šumi nalazi se istoimeni rudnik u čijem je sklopu rudarsko okno nazvano po svetoj Barbari. Sve do 1990. je bilo opasno po život propitkivati tajnu koju krije zazidani Barbarin rov. Zahvaljujući istraživačkim naporima, ponajprije Romana Leljaka, javnost je za Hudu jamu saznala 2009. godine i ostala zaprepaštena jezivim prizorima s posmrtnim ostatcima u pokretu, koji samo donekle dočaravaju okrutnu smrt vojnika i civila, žena i djece. Tajna je to koja je čuvana punih 70 godina.
„Huda jama – strogo čuvana tajna“ naziv je knjige čiji je autor Roman Leljak koji je s mnogo osjećaja govorio o strašnom zločinu koji su učinili partizanski zločinci krvnika Broza u napuštenom rudniku Barbarin rov. Bacali su žive ljude u duboka rudarska okna. Ljude među kojima su većinom bili Hrvati, civili, žene, djeca i stariji – njih 3200!
U prisutnosti tisuća vjernika Svetu misu predvodio je slovenski biskup Marjan Turnšek.
Nakon završetka Sv. mise govor održali su g. Gils predstavnik Slovenskog državnog sabora, g. Roman Leljak, prof. dr. Turk (predavač na Sorbone), prof. dr. Josip Jurčević.

pletenice
U blaženom usnuću, vječni pokoj podaj Gospode usnulim slugama svojim poginulim na križnim putevima i učini im vječni spomen!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s