Hrvatski domobran – komemoracija 15. svibnja 2016.

Na groblju Mirogoj u Zagrebu održana je komemoracija bleiburškim žrtvama i žrtvama križnih putova, u organizaciji Udruge ratnih veterana Hrvatske – Hrvatski domobran.

Pokrovitelj komemoracije bila je predsjednica Republike Hrvatske, a suorganizatori bili su Grad Zagreb i Sisačko-moslavačka županija.

U svojstvu duhovnog pokrovitelja uz Nadbiskupiju zagrebačku i Mešihat IZ u Hrvatskoj, sudjelovala je i Hrvatska pravoslavna crkva.

m3 m4

U sklopu komemoracije, Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar služio je trisagij za sve pobijene na Bleiburgu i križnim putovima kao i za kler HPC, čija žrtva je sastavni dio bleiburške tragedije te za sve poginule u Domovinskom ratu te je održao kratki govor kako slijedi:

Draga kršćanska braćo,

U ime Hrvatske pravoslavne crkve, kao njen poglavar, zastupnik i predstavnik, obraćam vam se porukom kršćanske ljubavi i nezaborava kršćanskih žrtvi.

Draga kršćanska i braćo i sestre – dragi Hrvati! Malo je poznato da je na Bleiburgu i Križnom putu stradao i ne mali broj hrvatskih pravoslavaca koji su dijelili tragičnu sudbinu hrvatskog naroda i koji su ostavili svoje kosti na Križnom putu širom Domovine Hrvatske, od Bleiburškog polja 1945. do Jasenovca 1951. U sklopu hrvatskog Križnog puta pogubljen je od komunista i nepoznati broj Hrvata pravoslavaca, civila i pripadnika hrvatskog domobranstva te također i nepoznat broj drugih pravoslavaca, Bugara, Rusa i Kozaka, koji nisu bili neprijatelji Hrvatske države i naroda, a koje je povijesni veleval doveo na ovo mjesto. Komunistički zločinci bili su neprijatelji kršćanstva, a posebno Hrvata pravoslavaca i Hrvatske pravoslavne crkve, kojoj su na kraju svjetskog rata gotovo u podpunosti biološki uništili i kler i vjernički puk. Kler, 42 svećenika kršćanska mučenika na čelu s patrijarhom Sv. Germogenom, koji su svojedobno izbjegli iz Rusije pred istovrsnim komunističkim terorom, na kraju je pod okriljem noći s 29. na 30. lipnja 1945., bio mučen, ponižen i pogubljen od nositelja iste protunarodne ideologije.

U skladu sa slavnom Tertulijanovom izrekom – Krv mučenika sjeme je novih kršćana – danas je Hrvata pravoslavaca dovoljno da ponovno postanemo utjecajna društvena i vjerska skupina u Hrvatskoj. Ima nas skoro 17 000 duša, imamo svoja imena i nismo samo statistika Državnog zavoda. Također, ima još i 14 000 pravoslavaca, Hrvata po državljanstvu, koji nemaju svoju crkvu. Njima, a i svim ostalim pravoslavcima hrvatskog državljanstva i jezika upućujemo trajni poziv na povratak i trajno pridruživanje Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi.

Ne tražimo odmazdu. Kao pravi kršćani oprostili smo zločincima i molimo se Bogu kao što je i sv. Arhiđakon Stjepan molio za duše onjih, koji su njega ubijali. Oprostiti, ali nikad zaboraviti da ne bi se ponovilo.

Molim vas da se u današnjim molitvama upućenim svim žrtvama bleriburške tragedije sjetimo se i na žrtve Hrvata pravoslavne vjere, kako u Drugom svjetskom ratu i poraću, tako i na pravoslavne hrvatske bojovnike Domovinskog rata.

Vječni im spomen!

m1m2

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s