Dnevnik Mate Knezovića: Nedjelja, 6. ožujka 2016.

Danas sam, na poziv arhiepiskopa Hrvatske pravoslavne Crkve g. Aleksandra Ivanova, nazočio molitvi za poginule hrvatske branitelje pravoslavne vjeroispovijesti na grobu Petra Preradovića, na Mirogoju. Ugodno društvo je bilo vidljivo radosno zbog toga. Pravoslavci su na hrvatskim prostorima prisutni stoljećima. Mnogi su dali i svoj život za hrvatsku slobodu u raznim ratovima. Tako je bilo i u proteklom Domovinskom ratu. No, poginuli pravoslavci i žrtva njihovih obitelji nije valjano vrednovana, a kao predstavnici pravoslavaca ponovno su se nametnuli velikosrbi. Obnovljena HPC daje nadu da će hrvatski pravoslavci, bez obzira bili oni Hrvati, Srbi, Bugari, Makedonci, Crnogorci ili pripadnici nekog drugog naroda, imati svoju HPC koja još uvijek muku muči s priznanjem, iako je dio Europske pravoslavne Crkve.

No na hrvatske prostore ušuljala se svetosavska Srpska pravoslavna Crkva? Velikosrbi i jugošovinisti uspješno nam prikazuju čak i lažnu povijest Srpske pravoslavne Crkve, koja je uspostavila svoju hijerarhiju zapadno od Drine i izvan dotadašnje Kraljevine Srbije tek nakon Prvog svjetskog rata. Tada je jednostavno oteta sva imovina od dotadašnjih pravoslavnih eparhija i prisvojena SPC-u. Od tada je na prostoru dotadašnje Habsburške monarhije SPC nanijela veliko zlo hrvatskom narodu. Od tada SPC i nije Kristova Crkva, nego je sklona lažima, obmanama, poticanju etničkog čišćenja i drugim zlima. Tek poneki svećenik SPC-a iskazuje elementarno poštovanje prema hrvatskom narodu, hrvatskim nacionalnim pravima i u konačnici hrvatskoj kao državi.

Malo je poznato da SPC svake godine iz državnog proračuna dobiva 20 000 000 (dvadeset milijuna) kuna. Budući da se Zagrebačko-ljubljanska eparhija prostire i na teritoriju Slovenije tako Hrvatska financira i SPC u Sloveniji. Istovremeno SPC Hrvatsku smatra dijelom Srbije, odnosno hrvatske zemlje srpskim zemljama. Patrijarha SPC potvrđuje Republika Srbija, te SPC Hrvatsku ne smatra dijasporom, nego dijelom domicilnog teritorija. Tako Hrvatska financira i priznaje vjersku zajednicu koja nju u biti i ne priznaje, nego ju smatra prolaznom nedaćom, širi laži o hrvatskom narodu, Jasenovcu, Stepincu, hrvatskoj povijesti. Svakom tko razmišlja jasno je da će Hrvati još puno nedaća imati s ovakvom SPC. Stoga je nužno pomoći HPC-u da bude priznata i slobodno djeluje.

Preuzeto s: http://www.hkv.hr/izdvojeno/nae-teme/dnevnik/23089-mate-knezovic-dnevnik-srijeda-2-ozujka-utorak-8-ozujka-2016.html

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s