JOŠ MALO O KANONIZACIJI

Čitajući razne nedavne članke na nekim portalima, primjetili smo da neki domoljubni hrvatski intelektualci, novinari i komentatori, koji se u svojim tekstovima dotiču kanonizacije blaženog A. Stepinca u svjetlu pravoslavno-katoličkih odnosa, uporno prešućuju jednu bitnu činjenicu, koju se ne smije zanemarivati. Ta činjenica je HPC. Je li to zbog neznanja (arhiepiskopa Aleksandra mnogi slučajni prolaznici pozdravljaju u javnosti) ili se radi o nedostatku hrabrosti (mnoštvo je Hrvata robijalo zbog izrečene istine) ili se radi o dugotrajnom dubinskom programiranju uma, koji sprječava intelekt da se dotakne neke teme, ne znamo. Činjenica je da Hrvatska treba HPC. Mnogi su to prepoznali, ali ne svi. Samo zajedničkim nastojanjem može se nešto postići na nacionalnom planu. Zato, svaki hrvatski domoljub treba imati obvezu, uvijek kad se spomene pravoslavlje, spomenuti i HPC u pozitivnom kontekstu.

HPC dala je javnu potporu kanonizaciji bl. A. Stepinca, procijenivši njegovu ulogu, postupke i držanje u najtežim vremenima hrvatske povijesti, kao i njegov ogromni utjecaj na hrvatsku kršćansku duhovnost, koji će se takav trajno protezati u budućnost.

HPC je domaća hrvatska crkva, autokefalna je i svojim statutom ograničena samo na teritorij RH i kao takva je NACIONALNA PRAVOSLAVNA CRKVA. Ni jedna druga pravoslavna crkva koja djeluje na teritoriju RH, nema statut koji bi važio isključivo na tom teritoriju, nego važenje statuta s teritorija matične države protežu na teritorij RH, kao da RH ne postoji.

HPC još uvijek nije upisana u Evidenciju vjerskih zajednica. Upis u evidenciju nije uvjet za postojanje crkve. Pa čak niti crkva jedne susjedne države s kojom Katolička crkva osniva zajedničko povjerenstvo vezano uz kanonizaciju bl. A. Stepinca, nije uopće upisana u Evidenciju. To je vrlo lako provjeriti u samoj Evidenciji. S druge strane, HPC su, osim EU, priznali su i MUP i FINA, odnosno sve državne institucije osim Ministarstva uprave.

Nije dobra ideja petljati se u kanonizaciju svetaca neke druge crkve. Jednako tako, nije dobra ideja drugima dozvoljavati petljanje u kanonizaciju vlastitih svetaca. Naročito ako ti drugi imaju bizarne svetce, ne priznaju vaše sakramente, imaju svećenstvo čudnih pjevačkih sklonosti te su prema vama odnose kompetetivno, umjesto komplementarno.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s