Sv. Tripun (Kotor)

sveti_tripun2

 

NA DANAŠNJI DAN

3. veljače sveti Tripun (Kotor) – zaštitnik jedne od najstarijih hrvatskih biskupija

 (prema kalendaru HPC, Sv. Tripun je 1. veljače; op. ur.)

Danas je veliki blagdan u Kotoru, Crna Gora. Kotorani i bokeljski Hrvati slave svetog Tripuna, zaštitnika Kotora i kotorske biskupije pa i njima od srca čestitamo. Kotorska biskupija jedna je od najstarijih hrvatskih biskupija. Katedrala Svetog Tripuna u Kotoru je jedna od najstarijih katoličkih i uopće svih crkava u Europi. Od crkve Notre Dame u Parizu starija je 69 godina, a od Bazilike Sv. Petra u Rimu 460 godina. Izgrađena 1166. godine na ostacima prethodnog crkve iz 809.

Sveti Tripun (Tryphon, talijanski Trifone) bio je u kršćanskoj starini izuzetno štovan mučenik. Rođen je 232. u Sampsadosu (Kampsadi) u blizini Apameje (pokrajina Frigija), na zapadu Male Azije (danas u Turskoj). Prema predaji pasao je u djetinjstvu guske, ali je zbog svoje silne vjere obdaren milošću kojom je liječio sve moguće ljudske i životinjske bolesti i tjerao demone. Postao je žrtvom progona kršćana pod carem Decijem. Kad mu je bilo 17 godina, dojavili su prefektu Akvilinu u Niceji (danas İznik u Turskoj), u pokrajini Bitiniji (Mala Azija), da je Tripun kršćanin. Uhićen je, stavljen pred sud, a potom mu je nakon trodnevnog mučenja odrubljena glava. Na upit Akvilina: „Kojeg si stanja?“ Tripun je priznao da je kršćanin i izjavio je: „Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!“ Pogubljen je oko godine 250. u Niceji.

Štovanje svetog Tripuna proširilo se iz Kampsade u Carigrad, gdje mu je car Justinijan sagradio crkvu, a posvećenje te crkve slavilo se 19. listopada. U Kotor su svečeve relikvije stigle iz Carigrada početkom IX. stoljeća i grad ga je proglasio svojim zaštitnikom te mu je podigao katedralu. Prva spominjanja moći svetog Tripuna vežu se uz kotorskog građanina Andreu Saracenisa koji je donio njegove relikvije u Kotor i sagradio crkvu u njegovu čast. Na dijelu oltarske pregrade pronađen je i datum 13. siječnja 809, što potvrđuje da Kotor već više od 1200 godina čuva moći svetog Tripuna. Štovanje svetog Tripuna iz hrvatskog Kotora proširilo se i u susjednu južnu Italiju i Siciliju, a u Rimu mu je sagrađena i posvećena crkva na trgu Campo Marzio. Sveti Tripun mučenik navjerojatnije je umro 2. veljače, ali je zbog Svijećnice njegov blagdan prenesen na današnji dan, 3. Veljače

Štuju ga i katolici i pravoslavci, a o njegovom životu i čudesima u Crkvama i na Istoku i na Zapadu postoje mnoge legende, poput one prema kojoj je spasio život sokolaru ruskog cara Ivana Groznog kada je izgubio carevog omiljenog sokola (zbog toga ga često slikaju sa sokolom). Počastimo svetog Tripuna zajedno s njegovim i našim dragim Kotoranima i našim bokeljskim Hrvatima:

Slavimo pojkom uzor mučenika,
Kristove vjere hrabrog pobornika.
Umom i srcem pjevajmo mu hvale,
Djela preslavna!

Izvornik: narod.hr

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s