BOGOJAVLJENJE

Bogojavljenje Gospoda našeg Isusa Hrista – 6. siječnja.

Pravoslavna crkva slavi dan kada je Ivan Krstitelj krstio u rijeci Jordan Isusa Hrista. Ljudi su vlastitim očima vidjeli Sveto Trojstvo: Otca (glas), Duh (golub) i Sina (svjetovna osoba) i počeli vjerovati, pa je dan nazvan Bogojavljenje.

U ono vrijeme dođe Isus iz Nazareta Galilejskoga te ga Ivan krsti u Jordanu. I odmah, dok je izlazio iz vode, vide gdje se otvaraju nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na njega. Dođe glas s neba: “Ti si Sin moj, Ljubimac, koji mi je mio” (Mk. 1:9-11)

Nakon završetka svete liturgije svećenici obavljaju Veliko vodoosveštenije. Voda posvećena na ovaj način čuva se u crkvi i kroz cijelu godine dijeli se vjernicima.
Nakon toga svećenici obilaze vjerničke domove i posvećuju škropljenjem posvećenom vodom uz pjevanje prazničnog tropara (gl.1): Kada si se Ti Gospode, krstio u Jordanu, pokazalo se poklonjenje Trojice. Jer glas Roditelja svjedočaše za Tebe nazivajući Te ljubljenjim Sinom; a Duh u vidu goluba, potvrđivaše istinitost riječi. Hriste Bože, koji si se javio, i svijet prosvjetlio, slava Ti.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s