NAKON 70 GODINA, U ZAGREBU JE 25. PROSINCA 2015., ODRŽANA PRAVOSLAVNA BOŽIĆNA LITURGIJA

Povodom blagdana Rođenja Hristova Njegovo Visokopreosveštenstvo hrvatski arhiepiskop †Aleksandar služio je liturgiju svetoga Ivana Zlatoustog, u za tu prigodu posuđenom crkvenom prostoru.
Kao psalt surađivala je gđa Ljerka, unuka svećenika Dmitrija Mrihina, kojeg su komunisti ustrjeljili skupa s Patriarhom Germogenom. Većina prisutnih primili su pričest.

Sve pravoslavne crkve mole za dobrobit vlastitog naroda, pa je tako i u Hrvatskoj. Prvi put nakon više od 70 godina u Zagrebu je održana sveta liturgija HPC u kojoj su pravoslavni vjernici mogli slobodno moliti za dobrobit svog hrvatskog naroda. U svome govoru Njegovo Visokopreosveštenstvo hrvatski arhiepiskop Aleksandar zahvalio je svima, koji su na bilo koji način pomogli HPC, a najviše samom Bogu jer se svi uvjek Njemu moramo zahvaljivati. Vjernici su upoznati s korespodencijom s predsjednicom države:

Predsjednici Republike Hrvatske i svih Hrvata, gđi Kolindi Grabar-Kitarović, poslali smo božićnu čestitku, koje kraći dio ovdje objavljujemo:

Izvješćujemo Vas o tomu da ćemo održati božićnu pravoslavnu liturgiju po grgurevskom kalendaru, kao i mnoge druge pravoslavne crkve (Rumunjska, Bugarska, Grčka, etc.), 25. prosinca 2015., s početkom u 12,00 h. Samo za ovu svrhu, dobili smo na korištenje prostor jedne protestantske crkve na Srednjacima, Kutnjački put 21. Mi smo nastavili djelovanje pokojnog hrvatskog pravoslavnog sjemeništarca i emigranta u Kanadi, Mihaila Shardta Kupčevskog, koji je financijski (izgradnjom spomen groba – kenotafa za patrijarha Germogena i njegove svećenike na Miroševcu) i motivacijski pokrenuo obnovu crkve te nastavljamo s njegovom vjerom u potrebu i osnovanost javnog i zakonitog djelovanja HPC, usprkos institucionalnim i inim opstrukcijama. Vi ste, kao predsjednica svih Hrvata (hrvatskih državljana),  tako i predsjednica naše društveno zapostavljene i ranjive vjerske manjine. Napomenuli bismo da nas političari redovito zaobilaze prilikom božićnih čestitki. Bili bismo Vam zahvalni ako biste u Vašoj božićnoj čestitci spomenuli i nas, pravoslavne Hrvate. Također, bila bi velika čast i posebno velika moralna potpora za sve Hrvate pravoslavce, ako biste mogli nazočiti našoj božićnoj liturgiji.

 Neka Vas u svim državničkim poslovima prati Sv. Germogen, zaštitnik Hrvatske pravoslavne crkve i svih hrvatskih pravoslavaca.

 Hristos se rodi!

 Sve najbolje u novoj godini želi Vam Hrvatska pravoslavna crkva!

Idući dan, zaprimili smo poruku upućenu arhiepiskopu Hrvatske pravoslavne crkve †Aleksandru, s isprikom zbog nemogućnosti sudjelovanja na svetoj liturgiji, koju u potpunosti razumijemo, s obzirom na sve složene okolnosti u kojima se Hrvatska nalazi zadnja dva mjeseca.

Na završetku blagdanske liturgije Njegovo Visokopreosveštenstvo otpjevalo je Mnogoletstvije namenjeno hrvatskom narodu – Blagodanstveno i mirno življenje, zdravlje i spasenje, i u svjemu dobar uspjeh, podaj Gospode, pobožnom hrvatskom narodu i udjeli njemu u mnoga ljeta!

Nekoliko fotografija s liturgije:

DSCF6584DSCF6586 DSCF6582 DSCF6581 DSCF6568  DSCF6589 DSCF6592DSCF6590

Oglasi

3 thoughts on “NAKON 70 GODINA, U ZAGREBU JE 25. PROSINCA 2015., ODRŽANA PRAVOSLAVNA BOŽIĆNA LITURGIJA

  1. Bilo bi pravedno legalizirati Hrvatsku pravoslavnu crkvu, što bi bilo sukladno kodeksu pravoslavnih crkava. Nažalost taj kodeks ne primjenjuje ni Srpska patrijaršija spram Makedonske i Crnogoske pravoslavne crkve, kao ni Moskovska patrijaršija spram Ukrajinske pravoslavne crkve, koje na taj način savim neutemeljeno,oponašaju Sv. Stolicu. Istovremeno su Finska pravoslavna crkva i Poljska pravoslavna crkva potpuno samostalne.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s