Reakcija na jedan tekst u Glasu koncila

Reagirali smo na jedan tekst s demografskom tematikom, objavljen u Glasu koncila br. 37/15. Tekst se dotiče Hrvata pravoslavaca na način da ih ne spominje. Dio našeg reagiranja objavljen je u Glasu koncila br. 39/15. Ovdje vam donosimo naše reagiranje u dva dijela, prvi dio, koji je objavljen, i drugi, neobjavljeni dio, radi cjelovitosti.

osvrt GK 39-15

Svaka država može i treba imati nacionalnu (državnu) pravoslavnu crkvu, jer granice crkve idu granicom države, a samo u Hrvatskoj, nigdje drugdje na svijetu, nacionalna pravoslavna crkva je crkva susjedne države – Srbije. Njezina crkva mogla bi eventualno biti dijasporna crkva, ali nikako nacionalna crkva u RH. To će trebati popraviti. Ta svetosavska crkva ionako može sa sigurnošću računati samo na 40 000 do 50 000 vjernika, tj. onih koji su se na popisu izjasnili Srbima i pravoslavcima s materinjim jezikom srbskim. 130 000 pravoslavaca za materinji jezik ima hrvatski jezik i oni su, uz naših 17 000 pravoslavnih Hrvata, dodatno ogromno potencijalno vjerničko tijelo Hrvatske pravoslavne crkve. Nacionalna pravoslavna crkva u RH treba biti jedino Hrvatska pravoslavna crkva, jer samo to ima smisla, s obzirom na veliki broj Hrvata pravoslavaca i ostalih pravoslavaca s hrvatskim materinjim jezikom, s obzirom na logiku, pozitivno pravo i pravoslavne crkvene kanone. Naglasimo još to da je Hrvatska pravoslavna crkva u potpunosti i bez ikakove pričuve podržala katolički vjernički puk u njihovim molitvama za kanonizacijom blaženika A. Stepinca, a spremna je u tom smislu dati i pisanu javnu potporu Katoličkoj crkvi. Sapienti sat.

Zbog svega navedenog, Hrvate pravoslavce ne smije se prešućivati, nego upravo suprotno, treba ih naglašavati u svakoj prigodi gdje je to moguće i gdje je to smisleno, da se razbiju primitivne predrasude, štetne po kršćanstvo i hrvatski narod u cjelini.

Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista i ljubav Boga Otca i zajednica Svetoga Duha neka je sa svima vama,
Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s